KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Actueel

Nieuws

Migratie en de Nederlandse verzorgingsstaat

08-02-2017

Waarom kiezen migranten voor Nederland? Vaak wordt gedacht dat dat komt vanwege het hoge niveau van de verzorgingsstaat. Volgens Helga de Valk is dat een misvatting. Want als het waar zou zijn dan zouden met name Scandinavische landen populair moeten zijn en dan zouden migranten nooit meer willen vertrekken. Cijfers ondersteunen dat beeld niet.

Door EU Horizon 2020 gefinancierde nieuwe fase van het Generations and Gender Programme van start gegaan

26-01-2017

Tijdens een bijeenkomst op 26 januari in Parijs is een nieuwe fase van het Generations and Gender Programme (GGP) officieel van start gegaan. De nieuwe fase, “Evaluate, Plan and Initiate”, wordt door het Horizon 2020 programma van de Europese Unie met 2 miljoen euro gefinancierd.

DEMOS - nummer 1, januari 2017

26-01-2017

In dit nummer artikelen over:

Multiculturalisme en criminaliteit

26-01-2017

De kans dat mannen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond verdacht worden van criminaliteit verschilt aanzienlijk tussen gemeenten. Die verschillen lijken verband te houden met hoe er lokaal wordt omgegaan met culturele en etnische diversiteit.

Veertig jaar ‘Bevolking en Welzijn in Nederland’

26-01-2017

Op 25 januari 2017 was het precies 40 jaar geleden dat prof. dr. Pieter Muntendam het eindrapport van de naar hem genoemde Staatscommissie Bevolkingsvraagstuk aan de toenmalige minister van Volksgezondheid en Milieuhygiëne, Irene Vorrink (PvdA), aanbood. De minister ontving een rapport met als titel Bevolking en Welzijn in Nederland.

Samenwonen en een kind

26-01-2017

Zestig jaar geleden was de weg naar volwassenheid in Westerse samenlevingen eenduidig: na het verlaten van het ouderlijk huis ging je trouwen en kreeg je kinderen. Sindsdien zijn er steeds meer mensen die alternatieve paden naar de volwassenheid bewandelen.

Persbericht: Minderheid werkgevers vindt buitenlandse studie belangrijk

16-01-2017

Vorige week werd het ErasmusPro programma gelanceerd, dat jongeren met een leerbaan in de gelegenheid stelt maximaal zes maanden in een ander Europees land te studeren. Eén van de beweegredenen is het vergroten van de arbeidsmarktkansen van de jongeren die deelnemen. Maar is dit werkelijk zo? Christof Van Mol, verbonden aan het NIDI zocht recent uit of werkgevers in 31 landen buitenlandse studie en/of stage mee laten wegen wanneer ze nieuwe werknemers aannemen.

DEMOS - nummer 10, november/december 2016

15-12-2016

In dit nummer artikelen over Kerst, segregatie en asiekzoekers:

Wie was Scrooge? De dubbele bodem van ‘A Christmas Carol’

15-12-2016

Ieder jaar komt op televisie wel een verfilming van de kerstvertelling A Christmas Carol van Charles Dickens (1812-1870) langs. En wie het niet kent van de beeldbuis heeft het ongetwijfeld voor zijn boekenlijst op de middelbare school gelezen.

Segregatie op kleine schaal - Surinamers in Amsterdam en Turken in Almelo

15-12-2016

Segregatie van personen met een niet-westerse migratieachtergrond doet zich vooral voor in steden. Dit wordt meestal onderzocht op basis van administratieve buurten. Uit onderzoek van het NIDI en het CBS met een nieuwe methode blijkt echter dat segregatie vaak een veel kleinschaliger karakter heeft.

Meer nieuws

Kruimelpad:
  1. Home


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken