KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Actueel

Nieuws

DEMOS - nummer 1, januari 2019

31-01-2019

In dit nummer artikelen over:

[Foto: United Nations/Flickr]

Waarom blijft de vruchtbaarheid in Afrika zo hoog?

31-01-2019

Wereldwijd is de laatste decennia het aantal kinderen dat een vrouw krijgt fors gedaald en ongeveer gehalveerd, ook in Azië en Latijns-Amerika. In Afrika ten zuiden van de Sahara daalt de vruchtbaarheid echter lang niet zo snel.

[Foto: United Nations/Flickr]

Verdeeldheid onder Europese burgers over vluchtelingen

31-01-2019

Europese landen hebben de laatste jaren te maken gekregen met een vluchtelingenstroom die zich manifesteerde onder meer in gepolariseerde opvattingen over vluchtelingen.

[Foto: Romaniamissions/Flickr]

Griep en sterfte onder tachtigplussers

31-01-2019

Griep heeft een sterke invloed op de sterfte onder ouderen. Zo leert een eenvoudige berekening dat door de lange griepgolf van vorige winter tweeduizend meer tachtigplussers zijn overleden dan in een doorsneewinter.

[Foto: Sanofi Pasteur/Flickr]

De weelde van twee modellen

31-01-2019

Er zijn nachten geweest dat ik ervan droomde: PEARL of Primos. Ik was directeur van het Ruimtelijk Planbureau (RPB). Eerst had je Primos, een regionaal bevolkingsprognosemodel dat met een riant contract van het ministerie van VROM door een privaat bedrijf in Delft aan de man werd gebracht. Het RPB ontwikkelde met het CBS het model PEARL, dat natuurlijk veel beter was.

Promotie Petra de Jong

09-01-2019

Donderdag 17 januari 2019 verdedigde Petra de Jong haar proefschrift getiteld 'Between welfare and farewell. The role of welfare systems in intra-European migration decisions', een onderzoek naar de rol van het niveau van sociale voorzieningen in het land van bestemming in de besluitvorming om naar een ander Europees landen te verhuizen.

ERC Grant voor Helga de Valk

03-12-2018

Het NIDI kan trots melden dat Helga de Valk een ERC Consolidator Grant heeft ontvangen voor haar onderzoeksvoorstel: Migrant youth mobility in Europe: Patterns, processes and consequences.

DEMOS - nummer 10, november/december 2018

30-11-2018

In dit nummer artikelen over:

[Foto: Jason Lander/Flickr]

De opmars van de oudere vader en moeder

30-11-2018

Nederlanders worden op steeds hogere leeftijd voor het eerst vader of moeder. De gemiddelde leeftijd van nieuwe moeders is de afgelopen 50 jaar tot nooit geziene hoogte gestegen. In 2017 waren moeders van eerstgeborenen gemiddeld 29,8 jaar oud.

[Foto: Jason Lander//Flickr]

Hoe sterk zijn latrelaties?

30-11-2018

Nederland kent ruim 700.000 personen met een latrelatie. Latrelaties zijn relatief ongebonden omdat latpartners niet samenwonen. Maar hoe worden emotionele verbondenheid en toewijding ervaren in deze relaties?

[Foto: Frans de Wit/Flickr]

Meer nieuws

Kruimelpad:
  1. Home


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken