KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

NIDI-lunchlezing

Meer en oudere ouderen, meer alleenstaanden. Meer eenzaamheid?

Pagina-navigatie:
Datum 12 december 2017 van 12:00 tot 13:00 uur
Locatie NIDI - Lange Houtstraat 19, 2511 CV Den Haag (10 minuten lopen van station Den Haag Centraal)
Contact
Voeg toe iCal vCal

Op dinsdag 12 december 2017 vindt een NIDI-lunchlezing plaats met als thema: "Meer en oudere ouderen, meer alleenstaanden. Meer eenzaamheid?" door Prof.dr. Jenny Gierveld.

In deze lezing starten we vanuit een aantal belangrijke demografische ontwikkelingen. We bespreken de trends inzake o.a. levensverwachting, leefvormen (zoals alleenstaanden / 1-persoonshuishoudens) en familiale netwerken. Deze demografische ontwikkelingen en trends markeren de context waarin we ons persoonlijk leven en de kwaliteit van leven moeten vormgeven.
Vervolgens kijken we wat deze ontwikkelingen dan betekenen voor de individuele oudere vrouwen en mannen. Leiden deze ontwikkelingen onvermijdelijk tot meer sociaal isolement en eenzaamheid? Wat zeggen de nationale en internationale onderzoekscijfers in dit verband? Welke rol spelen de omvang, samenstelling en de kwaliteit van het persoonlijk netwerk? Heeft Nederland een specifieke plaats in het geheel van de Westerse landen?
Daarna proberen we na te gaan wat de relatie is tussen een aantal recente beleidsmaatregelen en de kansen op enerzijds eenzaamheid en anderzijds verbondenheid met anderen. Wat betekent het bijvoorbeeld voor de gevoelens van verbondenheid van oudere mensen als kinderen niet naast de deur wonen, vrouwen steeds vaker en meer buitenshuis werken en wat betekent de verhoging van de pensioenleeftijd naar 67 jaar? Welke consequenties hebben deze overheidsmaatregelen dan voor ons persoonlijk netwerk, voor sociale isolatie en voor het risico op eenzaamheid? Daarbij gaan we ook na wat wij, de jongeren en jong ouderen, in dit kader kunnen doen met de vrijheidsgraden die ons zijn gegeven om te voorkomen dat wij straks eenzaam zijn.

In de lunchlezing komen deze vragen aan de orde. Naast de presentatie is er uitgebreid ruimte voor discussie.

De NIDI-lunchlezing is bedoeld voor een breed publiek van beleidsmakers, politici, journalisten, vertegenwoordigers van belangenorganisaties en verder iedereen die belangstelling heeft voor vraagstukken zoals een langere levensduur, gezondheid, vergrijzing, familie, werk en pensioen, migratie, etc.

Wilt u deze lunchlezing bijwonen? Dan kunt u zich opgeven bij de contactpersoon voor deze bijeenkomst, Ingrid Esveldt (email: esveldt@nidi.nl). De uiterlijke datum van aanmelding is vrijdag 8 december. Mocht u van plan zijn om te komen, meldt u zich dan snel aan want aantal plaatsen is beperkt

Locatie: NIDI, Lange Houtstraat 19, Den Haag (10 minuten lopen van station Den Haag Centraal)
Tijd: 12.00 – 13.00 uur
Deelname: gratis

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: Ingrid Esveldt (NIDI: esveldt@nidi.nl; 070 3565251).

 Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken