KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Kunstenaars leven langer

Pagina-navigatie:
8 januari 2014

Nederlandse kunstenaars leefden vroeger net zo lang als de elite van hun tijd, terwijl ze zelf tot de middenklasse behoorden.

Kunst en creatieve uitingen kunnen gezondheid bevorderen door het verlagen van stress, bloeddruk en het remmen van ontstekingen. Aangezien deze mechanismen ook een belangrijke rol spelen bij het verouderingsproces onderzochten Leyden Academy on Vitality and Ageing en het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut of mensen die een creatief beroep hebben ook langer leven. Zij vergeleken de levensverwachting van meer dan 12.000 componisten, schrijvers, dichters, schilders en beeldhouwers geboren tussen 1700 en 1900 in de Lage Landen (huidige Nederland en België) met de elite uit die tijd.

Rond 1850 ligt een omslagpunt. Kunstenaars geboren voor 1850 hadden op 50-jarige leeftijd dezelfde levensverwachting als de elite uit die tijd. Alleen schilders hadden een lagere levensverwachting dan de elite, mogelijk omdat zij in aanraking kwamen met toxische verfstoffen. Na 1850 leefden muzikanten, schrijvers en dichters 2 jaar korter dan de elite, terwijl dan juist de schilders even lang als de elite leefden.
 
Fereshta Mirzada, Anouk S. Schimberg, Frouke M. Engelaer, Govert E. Bijwaard, David van Bodegom, Rudi G.J. Westendorp en Frans W.A. van Poppel
Arts and ageing; life expectancy of historical artists in the Low Countries. PLoS ONE 9(1): e82721, januari 2014:
http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0082721

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frouke Engelaer: engelaer@leydenacademy.nl, 06-26766067.Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken