KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Inspirerende NIDI-RUG policy briefing "Grenzeloos migreren? Binnen-Europese mobiliteit, kansen en uitdagingen"

Pagina-navigatie:
3 juni 2015

Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) organiseerde op 27 mei in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen Sustainable Society de NIDI-RUG policy briefing getiteld: Grenzeloos migreren? Binnen-Europese mobiliteit, kansen en uitdagingen.

De bijeenkomst werd voorgezeten door Jacques Wallage – oud-burgemeester van Groningen en honorair hoogleraar aan de RUG – en gaf drie experts op het gebied van migratie de mogelijkheid het onderwerp migratie binnen Europa van meerdere kanten te belichten.

nidi-polbrief-20150527-03.jpg

Helga de Valk, themagroep leider Migratie en migranten bij het NIDI nam de aanwezigen mee in de wereld van de Europese migrant. Vanuit demografisch oogpunt liet zij zien hoe Europa en in het bijzonder Nederland ervoor staan wat betreft migratie beleid. Zij gaf inzichten in het profiel van de Europese migranten in Nederland.

nidi-polbrief-20150527-01.jpg

Hierop aansluitend liet Gijsbert Vonk, hoogleraar Socialezekerheidsrecht aan de RUG, zien wat de juridische kansen en uitdagingen zijn van Europese mobiliteit. Onder andere vragen over de verzorgingsstaat voorzieningen kwamen hier aan de orde.

nidi-polbrief-20150527-02.jpg

Ten slotte presenteerde Hein de Haas, co-directeur van het 'International Migration Institute' en Associate Professor in Migratie Studies aan de Universiteit Oxford, de resultaten van zijn onderzoek naar hedendaagse migratiedynamieken. Hij gaf inzicht in de vrije en onvrije migratiedynamiek in de EU. Hierbij kwam ook de migratie vanuit andere werelddelen naar Europa aan de orde.

Naar aanleiding van de drie presentaties kwam een interessante discussie op gang. Hierbij konden alle aanwezigen meepraten over het huidige Europese migratie beleid. Duidelijk werd dat er vaak een kloof bestaat tussen kennis uit onderzoek, het beleid en hoe er door de politiek over het migratie beleid wordt gesproken.

Na de discussieronde sloot Wallage af en werd er met een hapje en drankje nagepraat. Kortom, een succesvolle en inspirerende policy briefing die de samenwerking tussen de RUG en het NIDI op zeer positieve wijze benadrukt.

Meer informatieGa terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken