KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Persbericht

Veranderingen in de levensloop. 40 jaar demografie in Nederland

Pagina-navigatie:
17 november 2010

Hoe bepalen demografische gebeurtenissen onze levensloop? Deze vraag staat al veertig jaar centraal staat bij het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI-KNAW). Met het symposium ‘Lives in Context’ vierde het NIDI op donderdag 25 november 2010 zijn veertigjarig jubileum. 

Gastspreker was de Italiaanse demograaf Francesco Billari. Ook werd het boek ‘En zij die na ons komen’ gepresenteerd. Het jubileumsymposium vond plaats in het Trippenhuis van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in Amsterdam.

Francesco Billari, hoogleraar demografie aan de Bocconi Universiteit in Milaan, sprak over de veranderende levenslopen van Europeanen. Welke veranderingen zien we in Europa binnen en tussen landen bij het uit huis gaan, samenwonen en trouwen? Hoe kijken we in Europa aan tegen het krijgen van kinderen? Hoe organiseren we onze levens en wat betekent dit voor onze samenleving? Daarna sprak Leo van Wissen, de nieuwe directeur van het NIDI, over de uitdagingen van demografisch levenslooponderzoek. Hoe laat dit onderzoek zich inspireren door de grote maatschappelijke vragen van onze tijd? Wat kunnen demografen bijdragen aan de maatschappelijke discussie?

 

Truska Bast - En zij die na ons komen

 

In het tweede deel van het symposium werd het boek ‘En zij die na ons komen’ van Truska Bast gepresenteerd. Bast schreef het boek in opdracht van het NIDI, dat hiermee op een andere wijze dan gebruikelijk aandacht vraagt voor het vakgebied demografie.

In de levensverhalen van vier verschillende generaties valt te lezen hoe demografische gebeurtenissen als verhuizing, geboorte van kinderen, overlijden en huwelijk de levensloop van mensen en hele families bepaalt. Dat levert een meeslepend en kleurrijk tijdsdocument op van hoe een leven in Nederland in honderd jaar is veranderd.

In het kader van het jubileumsymposium verscheen ook een speciale uitgave van Demos, het bulletin over Bevolking en Samenleving van het NIDI, dat de demografische achtergronden schetst bij het jubileumboek.

Gegevens ‘En zij die na ons komen’ van Truska Bast:
ISBN: 978 90 468 0886 3
Aantal pagina's: 240Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken