KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 1

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 30, nummer 1, januari 2014

Inhoud:
  • De rookepidemie en de levensverwachting
  • Huren of kopen? Een kwestie van gezin, baan, gezondheid en geld
  • Niger en Nederland: zoek de verschillen

[PDF volledig nummer]

Demos

 

DE ROOKEPIDEMIE EN DE LEVENSVERWACHTING


 

FANNY JANSSEN

Huidige sterfteprognoses trekken historische sterftetrends door zonder daarbij rekening te houden met belangrijke onderliggende mechanismen, zoals bijvoorbeeld het rookgedrag. De rookepidemie heeft echter tot een omvangrijke en langdurige toename in de sterfte geleid. Wie naar de toekomstige levensverwachting kijkt en het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen wil begrijpen doet er verstandig aan hier aandacht aan te besteden. Het meenemen van de rookepidemie in sterfteprognoses leidt tot het inzicht dat de levensverwachting nog sterker stijgt dan tot nu toe werd aangenomen. Ook zullen de sterfteverschillen tussen mannen en vrouwen kleiner worden.

[PDF volledig artikel]


 

HUREN OF KOPEN? EEN KWESTIE VAN GEZIN, BAAN, GEZONDHEID EN GELD


 

ANDRIES DE JONG & INGRID ESVELDT

De meeste huiseigenaren willen bij verhuizing kopen en de meeste huurders willen blijven huren. Maar er zijn ook overstappers: kopers die willen huren en vooral huurders die willen kopen. Dat is interessant voor een overheid die eigenwoningbezit wil stimuleren. Wie zijn die kopers die geen koopwoning meer willen en welke huurders willen dat juist wel? En wat willen de starters op de woningmarkt? Relatie, baan en gezondheid bepalen de uitkomst, en het geld natuurlijk.

[PDF volledig artikel]


 

NIGER EN NEDERLAND: ZOEK DE VERSCHILLEN


 

NICO VAN NIMWEGEN

Heeft het zin om Nederland met Niger te vergelijken? Onlangs publiceerde het Amerikaanse Population Reference Bureau het World Population Data Sheet 2013. In feite is dit een soort demografische thermometer, die elk jaar de toestand van de wereldbevolking weergeeft in lange rijen cijfers en indrukwekkende overzichten. Niet minder dan 20 indicatoren worden gebruikt om ruim 200 landen te vergelijken. Dit keer belicht het rapport speciaal de grote verschillen in inkomen en rijkdom. En die verschillen zijn heel groot, ook binnen ontwikkelingslanden.

[PDF volledig artikel]

Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2014


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken