KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 2

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 30, nummer 1, februari 2014

Inhoud:
  • De lengte van het kunstenaarsleven in de Lage Landen
  • Olympische Winterspelen 2014
  • Nieuwe tinten grijs?
  • Arbeidsparticipatie ouderen weer op niveau door vrouwen

[PDF volledig nummer]

Demos

 

DE LENGTE VAN HET KUNSTENAARSLEVEN IN DE LAGE LANDEN


 

FRANS VAN POPPEL, DIRK JAN VAN DE KAA
& GOVERT BIJWAARD

Op 13 november 2013 werd op het strand van Scheveningen de landing van Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau van twee eeuwen daarvoor, nagespeeld. Wie bij zo’n gelegenheid een aantal wat minder jeugdige dames met witte mutsen en hun mannelijke leeftijdsgenoten in bijpassende kledij, uitgelaten met oranje sjerpen ziet wuiven, vraagt zich al gauw af hoe het leven er in die tijd werkelijk uitzag. Een tipje van de sluier wordt opgelicht aan de hand van unieke demografische gegevens over een kleine 40.000 kunstenaars. De Gouden Eeuw kende niet alleen hoogtepunten in aantallen kunstenaars maar ook dieptepunten in gezondheid en levensverwachting.

[PDF volledig artikel]


 

OLYMPISCHE WINTERSPELEN 2014


 

PETER EKAMPER

Tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji presteerden de Nederlandse sporters boven verwachting goed met 8 gouden, 7 zilveren en 9 bronzen medailles. TeamNL eindigde daarmee op de 5de plaats in het medailleklassement achter Rusland, Noorwegen, Canada en de Verenigde Staten, maar voor Olympische wintergrootmachten als Duitsland en Oostenrijk. Maar hoe goed was de Nederlandse prestatie als we rekening houden met verschillen tussen landen in bevolkingsomvang en welvaart?

[PDF volledig artikel]


 

NIEUWE TINTEN GRIJS?


 

NICOLE VAN DER GAAG & JOOP DE BEER

Nu de omvangrijke naoorlogse geboortegeneraties de pensioenleeftijd bereiken, zijn we ons in rap tempo op een grijzere bevolking aan het voorbereiden. Dit geldt vooral als het gaat om de betaalbaarheid van de pensioenen, de kosten van de zorg en de krimp van de beroepsbevolking. Maar is Nederland wel zo grijs als we vaak denken?

[PDF volledig artikel]


 

ARBEIDSPARTICIPATIE OUDEREN WEER OP NIVEAU DOOR VROUWEN


 

HANNA VAN SOLINGE & PETER EKAMPER

Nadat decennialang oudere werknemers de arbeidsmarkt vooral hebben verlaten door vroegpensioen of door met de VUT te gaan, lijkt thans een einde te zijn gekomen aan wat wel de ‘cultuur van vervroegd uittreden’ werd genoemd. Mede doordat de gemiddelde leeftijd waarop ouderen het arbeidsproces verlaten toeneemt, stijgt ook de arbeidsparticipatie van deze groep. Het UWV kopte vorig jaar dat de arbeidsdeelname van ouderen (55-64 jarigen), die een dieptepunt kende in de jaren negentig van de vorige eeuw, weer terug is op het niveau van de jaren zestig. Daarbij werd voorzichtig gemeld dat natuurlijk ook het veranderde arbeidsmarktgedrag van vrouwen een rol speelde. Dat is zeker het geval! Zonder die vrouwen zou helemaal geen sprake zijn van een herstel.

[PDF volledig artikel]

Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2014


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken