KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 9

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 30, nummer 9, oktober 2014

Inhoud:
  • Van voorloper tot achterblijver; 100 jaar zwangerschapsverlof in Nederland
  • Eenzaamheid is moeilijk op te lossen en treft niet alleen ouderen
  • Ongehuwd samenwonen in Europa

[PDF volledig nummer]

  Demos

 

VAN VOORLOPER TOT ACHTERBLIJVER


 

ANNE GAUTHIER

100 jaar zwangerschapsverlof in Nederland

In 1913 nam het Nederlandse parlement de Ziektewet aan waarin voor het eerst betaald zwangerschapsverlof voor werkende vrouwen was opgenomen. Door veel tegenstand duurde het echter nog tot 1930 voordat de Ziektewet van kracht werd. De geschiedenis van het Nederlandse zwangerschapsverlof laat zien dat de voorhoedepositie van ons land in 1930 is omgeslagen in achterstand zowel bij het zwangerschaps- en bevallingsverlof als bij het later ingevoerde ouderschapsverlof.

[PDF volledig artikel]


 

STEUN VAN KINDEREN TIJDENS DE OVERGANG VAN WERK NAAR PENSIOEN


 

ROZEMARIJN VAN DUIJN & MARLEEN DAMMAN

Pensionering is een belangrijke en vaak ingrijpende gebeurtenis in het leven van veel ouderen. Steun van de kinderen kan mogelijk helpen om de overgang van werk naar pensioen soepel te laten verlopen. Over intergenerationele steun bij de pensionering is echter nog weinig bekend. Ontvangen ouders steun van hun kinderen bij hun pensionering? En bij welke ouders is dit vooral het geval? Steun van de kinderen bij pensionering blijkt niet veel voor te komen.

[PDF volledig artikel]


 

ACTIEF OUDER WORDEN IN EUROPA LANGS DE MEETLAT


 

NICO VAN NIMWEGEN

Dat we in Europa steeds langer leven en steeds langer gezond zijn is geen nieuws. De oudere bevolking is de snelst groeiende leeftijdsgroep. Vooral door de toenemende vitaliteit van deze groep, wordt op haar een steeds groter maatschappelijk beroep gedaan. Ook van de senioren zelf wordt een bijdrage gevraagd om de uitdagingen van de vergrijzing te helpen trotseren.

[PDF volledig artikel]

Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2014


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken