KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 1

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 31, nummer 1, januari 2015

Inhoud:
    • Wie speelt een rol in het verlaten van het ouderlijk huis van Marokkanen en Turken?
    • Levensloop van invloed op pensioenplannen
    • Trending toppers in de demografie

[PDF volledig nummer]

  Demos

WIE SPEELT EEN ROL IN HET VERLATEN VAN HET OUDERLIJK HUIS VAN MAROKKANEN EN TURKEN?


 

TOM KLEINEPIER & HELGA DE VALK

Het verlaten van het ouderlijk huis is een belangrijke gebeurtenis in de levensloop van jongeren. Met deze stap begint een nieuwe levensfase met meer emotionele en economische zelfstandigheid. Het NIDI voerde onderzoek uit naar de reden waarom en het moment waarop jongeren van verschillende herkomstgroepen uit huis gaan. Autochtone jongeren verlaten het huis veel vaker dan Turkse en Marokkaanse jongeren vanwege werk en opleiding. Allochtone mannen gaan vooral het ouderlijk huis uit om zelfstandig te gaan wonen, en voor allochtone vrouwen is trouwen ook een belangrijke reden. Zij gaan bovendien eerder dan mannen het huis uit. De samenstelling van de vriendengroep en de school is eveneens van belang. Een gemengde school zet minder snel aan tot uit huis gaan om te studeren dan een volledig ‘witte’ dan wel ‘zwarte’ school.

[PDF volledig artikel]


 

LEVENSLOOP VAN INVLOED OP PENSIOENPLANNEN


 

MARLEEN DAMMAN

De basis voor keuzes rondom pensionering wordt al tijdens de actieve loopbaan gelegd. Niet alleen ervaringen op het werk of problemen met de eigen gezondheid maar ook gebeurtenissen op het gebied van relatievorming en -ontbinding hangen samen met de plannen die oudere werknemers maken over werk en pensioen. Vooral mensen met een stabiele carrière en een stabiel huwelijk blijken meer geneigd tot vervroegd uittreden.

[PDF volledig artikel]


 

TRENDING TOPPERS IN DE DEMOGRAFIE


 

HARRY VAN DALEN

Wie hebben de afgelopen vijf jaar artikelen geschreven die opvallen in de demografie? En waar schrijven ze over? Opmerkelijk zijn de groeiende Europese bijdrage aan het vakgebied en het toegenomen belang van het thema migratie en integratie. Uiteraard speelt Nederland daarbinnen ook een aardig deuntje mee.

[PDF volledig artikel]

Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2015


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken