KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 3

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 31, nummer 3, maart 2015

Inhoud:
    • Kinderwens stabiel; geen trendbreuk in zicht
    • Krimpen zonder kramp
    • Internationale Vrouwendag blijft nodig

[PDF volledig nummer]

  Demos

KINDERWENS STABIEL


Geen trendbreuk in zicht

GIJS BEETS & ARIE DE GRAAF

Verreweg de meeste mensen willen kinderen en realiseren een gezin met twee kinderen. Kinderloosheid, een gezin met één kind of een gezin met drie of meer kinderen zijn, voor zover een keuze, minder populair. De verdeling van gezinnen naar kindertal is de afgelopen drie decennia niet wezenlijk meer veranderd. Ook voor de nabije toekomst zijn er, volgens het Onderzoek Gezinsvorming 2013, geen aanwijzingen dat er een trendbreuk op komst is.

[PDF volledig artikel]


 

KRIMPEN ZONDER KRAMP


 

FRANK CÖRVERS

Hoe kan regionaal arbeidsmarktbeleid bevolkingskrimp opvangen en krampachtigheid onder bestuurders voorkomen? De ernst van deze zogenaamde kramp wordt bepaald door de aanpassingskosten die gemoeid gaan met bevolkingskrimp. Een goed regionaal arbeidsmarktbeleid voor krimpgebieden zou het aanwezige menselijke kapitaal zo goed mogelijk moeten benutten. Vooral in krimpregio’s zou men zuinig moeten omgaan met het toekomstige arbeidspotentieel.

[PDF volledig artikel]


 

INTERNATIONALE VROUWENDAG BLIJFT NODIG


 

NICO VAN NIMWEGEN

Jaarlijks wordt op 8 maart tijdens de Internationale Vrouwendag aandacht gevraagd voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ondanks alle goede voornemens, inspanningen en ook de resultaten die er de afgelopen decennia in veel landen zijn geboekt, blijven de man/vrouwverschillen in de wereld erg groot. Er is nog lang geen sprake van ‘gelijkheid’. Als we de stand van zaken nuchter beschouwen en naar de cijfers kijken, dan zal het ook nog wel even duren voordat dit doel is bereikt.

[PDF volledig artikel]

Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2015


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken