KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 9

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 32, nummer 9, oktober 2016

Inhoud:
  • Een gezin houdt delinquent op het rechte pad
  • Waarom kunnen demografen de toekomst voorspellen?
  • Intelligente mensen leven langer
  • Column: Is ouder worden een ziekte?

[PDF volledig nummer]

  Demos

 

EEN GEZIN HOUDT DELINQUENT OP HET RECHTE PAD


 

MIOARA ZOUTEWELLE-TEROVAN

Veel criminele jongeren gaan door met het plegen van delicten nadat ze een straf hebben uitgezeten. Drie jaar na het verblijf in een justitiële instelling komt ongeveer 60 procent van deze jongeren opnieuw met justitie in aanraking vanwege het plegen van een delict. Maar gebeurtenissen op latere leeftijd kunnen helpen om deze jongeren op het rechte pad te houden. Vooral ouderschap lijkt hierbij een belangrijke rol te spelen.

[PDF volledig artikel]


 

WAAROM KUNNEN DEMOGRAFEN DE TOEKOMST VOORSPELLEN?


 

JOOP DE BEER

Demografen maken voorspellingen voor de lange termijn. Terwijl economen al blij zijn als ze de economische groei in het volgende jaar goed kunnen voorspellen, zijn demografen gewend om uitspraken te doen over de bevolkingsgroei in de komende tientallen jaren. Hoe komt het dat demografen denken dat ze zover vooruit kunnen kijken?

[PDF volledig artikel]


 

INTELLIGENTE MENSEN LEVEN LANGER


 

GOVERT BIJWAARD

Mensen met een hoger opleidingsniveau hebben een betere gezondheid en een hogere levensduur. Dit geldt ook voor de relatief egalitaire Nederlandse samenleving met haar toegankelijke gezondheidszorg. Het verschil in levensduur tussen universitair opgeleiden en degenen met uitsluitend basisonderwijs bedraagt zes à zeven jaar. Het verschil in aantal jaren in goed-ervaren gezondheid is zelfs zo’n 19 jaar. Hoewel de laatste jaren veel vooruitgang is geboekt in het ontwarren van de oorzakelijke verbanden tussen opleidingsniveau en gezondheid, is er nog steeds te weinig bekend over de mechanismen die verklaren waarom hoogopgeleiden gezonder zijn en langer leven.

[PDF volledig artikel]


 

COLUMN - IS OUDER WORDEN EEN ZIEKTE?


 

JOOP DE BEER

Sommige gerontologen beschouwen veroudering als een ziekte. Zij gaan ervan uit dat er een medicijn tegen ouderdom zal worden gevonden en dat we dan langer gezond zullen blijven en veel langer zullen leven. Andrea Maier, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de VU, heeft met dit idee in diverse interviews flink aan de weg getimmerd, bijvoorbeeld in het tv-programma Zomergasten. Zij verwacht dat we 130 jaar kunnen worden. Een andere bekende aanhanger van deze visie is de Britse biomedisch gerontoloog Aubrey de Grey. Hij denkt dat we duizend jaar kunnen worden. En dat in een goede gezondheid.

Hoewel het idee dat we langer gezond kunnen blijven velen zal aanspreken, geldt dat niet voor de gedachte dat ouder worden een ziekte is. Dan zeg je eigenlijk dat iedereen vanaf een jaar of 25 ziek is. Daarna begint immers de slijtage van het menselijk lichaam. Moet iedereen dan al op jonge leeftijd beginnen met het slikken van pillen? Dat leidt tot een medicalisering van de samenleving. Voor de farmaceutische industrie is dit natuurlijk een heel aanlokkelijk perspectief. Maar worden we daar ook echt gezonder van?

Of je gezond bent of niet, hangt er niet alleen vanaf of je al dan niet een kwaal hebt, maar vooral of je je goed voelt en jezelf kunt redden. Iemand van zeventig kan zich heel gezond voelen, ook al is de conditie niet meer die van een 25-jarige. Zelfs als die zeventigjarige medicijnen gebruikt, bijvoorbeeld bloeddrukverlagers, is er geen reden om zo iemand ziek te noemen. Dat legt alleen maar de nadruk op wat iemand mankeert in plaats van wat iemand kan.

Natuurlijk, ouderdom komt met gebreken. Maar dat is wat anders dan te beweren dat iedere oudere ziek is. Als we over ouderen denken als zieken, roept dat het schrikbeeld op van een vergrijzende samenleving met steeds meer hulpbehoevende ouderen. Zeker, de vergrijzing valt niet tegen te houden, het aantal ouderen zal de komende jaren flink toenemen. Maar gelukkig zijn dat lang niet allemaal zieke ouderen. Ouderen ervaren tot op steeds hogere leeftijd hun eigen gezondheid als goed. Steeds meer ouderen krijgen pas op heel hoge leeftijden last van ernstige fysieke beperkingen. Vergrijzing leidt dan ook vooral tot een toename van het aantal vitale ouderen.

Joop de Beer is themaleider van de onderzoeksgroep Ageing & Longevity bij het NIDI

[PDF column]

[PDF volledig nummer]

Kruimelpad:
 1. Home
 2. DEMOS
 3. Jaargang 2016


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken