KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 4

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 33, nummer 4, april 2017

Inhoud:

[PDF volledig nummer]

  Demos

ANDERHALVE EEUW STIJGING VAN DE LEVENSDUUR: EEN SUCCESVERHAAL


 

JOOP DE BEER

De afgelopen anderhalve eeuw is de welvaart enorm toegenomen. Dat heeft niet alleen geleid tot een rijker, maar ook een veel langer leven. In 1865 was de levensverwachting bij geboorte nog maar 36 jaar. Nu is dat toegenomen tot ruim 81 jaar. Aanvankelijk kwam dat vooral door een sterke daling van de kindersterfte. De afgelopen vijftig jaar is juist veel winst geboekt onder ouderen. De levensduur neemt elke week een dag toe. Zal dit zich de komende decennia voortzetten?

[PDF volledig artikel]


 

STERFTE DOOR HONGERWINTER EN OORLOG


 

PETER EKAMPER, GOVERT BIJWAARD, FRANS VAN POPPEL & L.H. LUMEY

In de collectieve herinneringen aan de Nederlandse slachtoffers van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog staan vooral twee gebeurtenissen centraal: de gruwelijke vervolging van de Joodse bevolking en de beruchte hongerwinter. Hoewel de hongerwinter zich voornamelijk beperkte tot het verstedelijkte westen van Nederland, is het een overheersend beeld geworden van het lijden van de bevolking in de aanloop naar de bevrijding. Toch vielen er in de zware strijd om de bevrijding van Nederland ook aanzienlijke aantallen burgerslachtoffers buiten het westen van het land, een vaak onderbelicht aspect van het laatste oorlogsjaar.

[PDF volledig artikel]


 

DE WORTELS VAN HET AMERIKAANSE IMMIGRATIEBELEID


 

FRANS WILLEKENS

Het strenge immigratiebeleid van de nieuwe Amerikaanse President Trump komt niet uit de lucht vallen. Trump kondigde het al aan tijdens zijn campagne in 2016, maar wie dit beleid wil begrijpen doet er goed aan om zich te verdiepen in de politieke wortels ervan.

[PDF volledig artikel]


 

BEZOEK VAN KONING WILLEM-ALEXANDER AAN HET NIDI


 

Op woensdag 5 april heeft Zijne Majesteit de Koning een bezoek gebracht aan het NIDI. Het NIDI is een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Als beschermheer van de KNAW bezoekt de Koning elk jaar een KNAW-instituut. Het bezoek van de Koning werd door het NIDI aangegrepen om niet alleen een beeld te schetsen van het instituut, maar ook het belang van bevolkingsvraagstukken voor de samenleving, en de rol van goed onderzoek daarnaar te benadrukken.

[PDF volledig artikel]

 

[PDF volledig nummer]

Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2017


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken