KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 9

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 33, nummer 9, oktober 2017

Inhoud:

pdf

  Demos

 

SOORT ZOEKT SOORT OP FACEBOOK?


 

BAS HOFSTRA

Sociale netwerksites zijn het afgelopen decennium enorm populair geworden. Facebook is met meer dan een miljard dagelijkse gebruikers het meest treffende voorbeeld. Ook in Nederland is Facebook ongekend populair: ongeveer 7,5 miljoen Nederlanders gebruiken Facebook dagelijks. Welke demografische inzichten biedt sociaal gedrag op Facebook?

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

KOPLOPERS EN VOLGERS IN VERGRIJZING


 

NICOLE VAN DER GAAG & NICO VAN NIMWEGEN

Van alle werelddelen is Europa het meest vergrijsd. Maar het tempo waarin Europese landen vergrijzen verschilt enorm, doordat de belangrijkste demografische motoren van de vergrijzing, geboorte en sterfte, per land verschillen. Maar ook de geschiedenis van een land spreekt een woordje mee. Vroege starters en late volgers van de vergrijzing worden in beeld gebracht, waarbij de verschillen tussen Nederland en België extra worden belicht.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

OVER KOPLOPERS, WATERDRAGERS EN BEZEMWAGENS


 

RUBEN VAN GAALEN

Onderzoek naar de levensloop van mensen is belangrijk, betoogde Ruben van Gaalen tijdens zijn oratie op 30 maart 2017 bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Van Gaalen onderzoekt de invloed die de veranderde samenleving heeft op de levensloop van mensen. Daarbij gebruikt hij registerdata. ‘In onze maatschappij, die steeds meer initiatief en zelfstandigheid vraagt van mensen, heeft niet iedereen dezelfde kansen.’

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

VOLKERENMOORD OP JEZIDI'S IN KAART GEBRACHT


 

Het is zeker volkerenmoord en het bewijs stapelt zich op. Valeria Cetorelli en collega’s presenteren de eerste surveygegevens over de aantallen Jezidi-slachtoffers van de IS-aanval op Sinjar in augustus 2014.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

pdf PDF volledig nummer
Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2017


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken