KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 1

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 35, nummer 1, januari 2019

Inhoud:

pdf

  Demos

 

WAAROM BLIJFT DE VRUCHTBAARHEID IN AFRIKA ZO HOOG?


 

LEO VAN WISSEN & NICOLE VAN DER GAAG

Wereldwijd is de laatste decennia het aantal kinderen dat een vrouw krijgt fors gedaald en ongeveer gehalveerd, ook in Azië en Latijns- Amerika. In Afrika ten zuiden van de Sahara daalt de vruchtbaarheid echter lang niet zo snel. Wat maakt de situatie in Afrika zo anders? En kan een overgang naar lagere vruchtbaarheid de bevolkingsgroei in Sub-Saharaans Afrika stoppen?

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

VERDEELDHEID ONDER EUROPESE BURGERS OVER VLUCHTELINGEN


 

DAVID DE CONINCK, KOEN MATTHIJS, MARLIES DEBRAEL, ROZANE DE COCK & LEEN D’HAENENS

Europese landen hebben de laatste jaren te maken gekregen met een vluchtelingen­stroom die zich manifesteerde onder meer in gepolariseerde opvattingen over vluchtelingen. Een enquête onder de bevolking van België, Frankrijk, Nederland en Zweden laat zien dat er aanzienlijke verschillen zijn in opvattingen over de vluchtelingen in deze landen waarbij de media ook een rol spelen. Mensen die publieke omroepen raadplegen zijn vaak positiever over vluchtelingen dan zij die commerciële omroepen raadplegen. Veel Zweden zien vluchtelingen niet als bedreigend, terwijl in de andere landen die dreiging sterker wordt gevoeld.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

GRIEP EN STERFTE ONDER TACHTIGPLUSSERS


 

JOOP DE BEER

Griep heeft een sterke invloed op de sterfte onder ouderen. Zo leert een eenvoudige berekening dat door de lange griepgolf van vorige winter tweeduizend meer tachtigplussers zijn overleden dan in een doorsneewinter.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

COLUMN - DE WEELDE VAN TWEE MODELLEN


 

WIM DERKSEN

Er zijn nachten geweest dat ik ervan droomde: PEARL of Primos. Ik was directeur van het Ruimtelijk Planbureau (RPB). Eerst had je Primos, een regionaal bevolkings­prognose­model dat met een riant contract van het ministerie van VROM door een privaat bedrijf in Delft aan de man werd gebracht. Het RPB ontwikkelde met het CBS het model PEARL, dat natuurlijk veel beter was. ...

Wim Derksen was hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en directeur van het Ruimtelijk Planbureau.

[Lees de volledige column / PDF]


 

pdf PDF volledig nummer
Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2019


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken