KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 10

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 28, nummer 10, december 2012

Inhoud:
  • Vergrijzing, woningmarkt en woningvoorraad
  • Hoe oud kunnen wij worden?
  • Zware dilemma's voor zware beroepen

[PDF volledig nummer]

  Demos

 


 

VERGRIJZING, WONINGMARKT EN WONINGVOORRAAD

 


 

CAROLA DE GROOT, FEMKE DAALHUIZEN & FRANK VAN DAM

De toename van het aantal ouderen in de nabije toekomst heeft een aanzienlijk effect op de dynamiek op de woningmarkt. Zo blijkt onder meer uit het onlangs verschenen rapport van het Werkverband Periodieke Rapportage Bevolkingsvraagstukken (WPRB) over "Actief ouder worden in Nederland". De ouderen van nu zijn honkvaster dan de ouderen van vroeger. Dit zet lokale woningmarkten verder op slot. De vraag is of dat over tien, vijftien jaar anders zal zijn.

[PDF volledig artikel]

 


 

HOE OUD KUNNEN WIJ WORDEN?

 


 

CARLO VAN PRAAG

Grofweg nam de levensverwachting de laatste 150 jaar in elk decennium met gemiddeld drie jaar toe en de vergrijzing is daaraan mede te danken. Waar is het einde? Als je de ontwikkeling van de afgelopen anderhalve eeuw doortrekt, dan zouden de mensen over nog eens 150 jaar een gemiddelde leeftijd van 125 jaar bereiken. Kan dat? Carlo van Praag verkent hoe rekbaar het leven eigenlijk is.

[PDF volledig artikel]

 


 

ZWARE DILEMMA'S VOOR ZWARE BEROEPEN

 


 

LEX BORGHANS & BAS TER WEEL

"Zware beroepen" spelen een belangrijke rol in de discussie over de verhoging van de pensioenleeftijd. De algemene opinie is dat zware beroepen vooral belastend zijn voor ouderen. Mensen met een zwaar beroep stoppen daarom eerder met werken, terwijl de gedachte is dat iedereen langer zal moeten blijven werken en de AOW-leeftijd in stappen omhoog gaat richting 70. Is flexibilisering van de pensioenleeftijd een oplossing?

[PDF volledig artikel]

 Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken